Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΜΑς ΜΕΤΑΦΕΡΕΙ ΤΗΝ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΤΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Erasmus+ "Videomaking for the youth"

Ο Ευάγγελος, ο Βύρωνας και ο Νικήτας συμμετείχαν στο εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Erasmus+ "Videomaking for the youth" και μας περιγράφουν τα όσα έζησαν στο Τρεβίζο:

"Αν και ήταν η πρώτη μου εμπειρία σε ένα erasmus+ πρόγραμμα ένιωσα ασφάλεια από την πρώτη στιγμή, μιας και η επικοινωνία τόσο με τον ελληνικό όσο και με τον ιταλικό οργανισμό ήταν πολύ καλή. Το πρόγραμμα ήταν απαιτητικό με συνεχή challenges, όμως ο τρόπος με τον οποίο χωρίστηκαν οι ομάδες βοήθησε στο να έρθουν εις πέρας όλες οι αποστολές. Περίμενα πως θα έχουμε μεγαλύτερη επίβλεψη από τους trainers, αλλά τελικά η ελευθερία που είχαμε σε συνδυασμό με την εξαιρετική συνεργασία με τα άτομα από τις άλλες χώρες μας έδωσε τη δυνατότητα να οργανώσουμε όπως θελουμε τον διαθέσιμο χρόνο και να αντιμετωπίσουμε τα ζητήματα της οργάνωσης και της εκτέλεσης. 
Είναι σίγουρο πως θα ήθελα να ξανά συμμετάσχω σε ένα τέτοιο πρόγραμμα όπως επίσης θα προτείνω ανάλογα προγράμματα σε φίλους μου."
                                                                                                                            Ευάγγελος
"Είμαι ο Βύρωνας και συμμετείχα στο πολύ δημιουργικό project "Video Making For Youth" από 30/8 έως και 5/9 στο Treviso της Ιταλίας. 
Το Treviso βρίσκεται μόλις 30χλμ μακριά από τη Βενετία και πρόκειται για την πόλη του νερού, καθώς σε κάθε στενό, σε κάθε πλατεία, υπήρχε και μία βρύση με τρεχούμενο καθαρό νερό που μας έδινε την ευκαιρία να γεμίσουμε τα μπουκάλια μας και να πάρουμε τις απαραίτητες δόσεις δροσιάς που είχαμε ανάγκη αυτές τις καλοκαιρινές ημέρες. Γενέτειρα επίσης του Τιραμισού, η πόλη του Τρεβίζο μας μάγεψε με τις τοπικές γεύσεις αλλά και με τα γραφικά σοκάκια της και τα υπέροχα κανάλια της. Ως προς το πρόγραμμα, οι εξαντλητικές ημέρες βιντεογράφησης και μοντάζ έδωσαν την θέση τους στην ευχαρίστηση που όλες οι ομάδες νιώσαμε βλέποντας το τελικό αποτέλεσμα της προσπάθειας μας, τόσο αυτής που αφορούσε το hackathon του Treviso όσο και αυτό της Βενετίας. 
Παράλληλα, μέσα από το πρόγραμμα, μπορέσαμε να μιλήσουμε με ντόπιους κατοίκους, να ακούσουμε τους προβληματισμούς τους και να μάθουμε περισσότερα για τον τρόπο ζωής τους και της κουλτούρας τους, ενώ δουλεύοντας ομαδικά μας δόθηκε η δυνατότητα να χτίσουμε μεταξύ μας σχέσεις και στιγμές που θα μείνουν χαραγμένες στο μυαλό μας για καιρό, Υπήρχε μόνο ένα αρνητικό κι αυτό ήταν ότι κάποια στιγμή έπρεπε το πρόγραμμα να τελειώσει και εμείς να γυρίσουμε πίσω στην Ελλάδα."
Βύρωνας
"Απο τις πρώτες στιγμές το πρόγραμμα έδειξε ότι δεν αστειεύεται. Μέσα σε δύο 24ωρα έπρεπε να παραδωθεί ένα βίντεο κοντά στα δύο λεπτά ,από κάθε μία από τις 6 ομάδες, πάνω στο θέμα που επιλέχτηκε από τους Τρέηνερς. Και για όσους καταλαβαίνουν την εγγενή δυσκολία που εμπεριέχει αυτό το εγχείρημα προσθέστε επίσης και το γεγονός ότι τις ομάδες αυτές απαρτίζουν παιδιά απο όλη την Ευρώπη όπου μπορεί το ένα μέλος να είναι φτασμένος κινηματογραφιστής και το άλλο να βρίσκεται ακόμη στα πρώτα του βήματα στον χώρο. 
Μέχρι και τα επίπεδα αγγλικών διαφέρουν από συμμετέχοντα σε συμμετέχοντα . Αλλα όλα αυτά τα στοιχεία αντί να λειτουργήσουν αποτρεπτικά τελικά συνέβαλαν στο να κάνουν την εμπειρία ακόμα πιο συναρπαστική και challenging. 
Και αυτό είναι το Videomaking For The Youth. Μια διαδικασία που σε αναγκάζει να βγεις από τα νερά σου και να εμπιστευτείς άλλα άτομα που μπορεί να έχεις μόλις γνωρίσει , να τους μεταδώσεις, με όποιον τρόπο μπορείς, το όραμα σου και να γίνεις αρωγός του δικού τους, να γίνεις δάσκαλος τους αν νιώθεις ότι έχεις κάτι να τους προσφέρεις και να ακούσεις με τη σειρά σου αυτό που εκείνοι έχουν να σου μάθουν. Από αυτή την διαδικασία κάνεις δεν φάνηκε να χάνει, μάλιστα όσο πέρναγαν οι μέρες συχνά έβλεπες παιδιά να συνεννοούνται και να δουλεύουν σαν να ήταν συνεργάτες χρόνια, ενώ η γλώσσα όλων έτρεχε ροδάνι, ανταλλάσσοντας οδηγίες και ιδέες στο γύρισμα ή αστεία στον ελεύθερο χρόνο και ήταν πια ελάχιστες οι φορές που κάποιος θα κόμπιαζε μέχρι να βρει πια είναι η αντίστοιχη λιθουανική, κροατική, ελληνική ή ισπανική λέξη στα αγγλικά. Και φυσικά όλα αυτά κάτω από τις στοές και τα μεσαιωνικά τείχη του πανέμορφου Τρεβισο καθώς και δίπλα στα γνωστά κανάλια και τις ρομαντικές γέφυρες της ξακουστής Βενετίας. 
Για κάποιον που αγαπάει αυτά τα τρία πράγματα, δηλαδή κινηματογράφο, Ιταλία και συνδιαλλαγή με ανθρώπους από όλη τον κόσμο, αυτό το εράσμους φαινόταν ιδανικό. Και εν τέλει όχι μόνο δεν απογοήτευσε αλλά ίσως κιόλας υπερβεί τις ήδη υψηλές προσδοκίες για να αποτελέσει μια εμπειρία τεχνικής εκμάθησης και ευρωπαϊκής κοινωνικοποίησης μοναδική, τουλάχιστον για τον γράφοντα."
Νικήτας

.

Αν θέλεις και εσύ να ζήσεις μία αντίστοιχη εμπειρία "ζωής" μείνε συντονισμέν@ στη σελίδα μας για να ενημερώνεσαι για τις δράσεις μας στην Ελλάδα και το εξωτερικό!

Join the dream! Join Erasmus+!


Σεπτεμβρίου 19, 2024 / by / 0 Comments

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad